Суши

Японія не в перший раз підкорює світ, дивуючи то давньою культурою, то досконалістю технологій. Не меншого подиву гідна і вишуканість японських страв. Навряд чи знайдеться така людина, хто нічого не знає про суші і різновиди їх, тобто ролах. Приготування і поїдання цієї страви представляє особливий ритуал, щось на зразок національного культу. У всьому світі ресторани, де подають відвідувачам страви японської кухні, неодмінно пропонують і суши з ролами. Можна сказати, що без цього культуру Японії складно уявити.

Вважається, що вперше суші з’явилися на південному сході Азії. На початку тисячоліття стали часто використовувати рис при консервуванні риби. Її складали в чани, перемежовуючи шарами рису, потім маринували. Після закінчення процесу приготування рис викидався.

Цей рецепт в VII столітті перекочував з Таїланду і Китаю в Японію. У Токіо риба, яку готували із застосуванням даної технології, вважалася вишуканою стравою, доступним тільки знатним людям. Оскільки в раціоні небагатих громадян основою виступав рис, для них цей продукт був дуже цінний і викиданню не підлягав.

Після закінчення обробки риби виходило блюдо, яке отримало назву «маринована риба», тобто «Сусі». В Японії звичні нам суші і зараз називаються саме так.